PREŠOV: Folkloristi z Rozmarije si pripomenuli 15. výročie vzniku súboru

02.02.2008 Prešov

Prešov 2. februára (TASR) - Premiérovým programom Chudobní...s najcitlivejšou dušou na svete oslávil dnes folklórny súbor (FS) a detský FS Rozmarija pri ABC centre voľného času v Prešove 15. narodeniny.
\"Veríme, že súbor bude naďalej podnecovať a rozširovať záujem o našu prekrásnu ľudovú kultúru medzi deťmi aj divákmi, \" uviedla pre TASR umelecká vedúca súboru Dana Kovalčiková. Dodala, že narodeninová oslava bude pokračovať vo večerných hodinách, ktorú spestrí cimbalová muzika Haladryja (čarodejnice) z Moravy. FS a DFS Rozmarija má v súčasnosti 120 členov vo veku od 5 do 60 rokov a ôsmich umelecko-pedagogických pracovníkov. \"Detská časť súboru sa učí, udržiava
a prezentuje tanečný, hudobný, spevácky a zvykoslovný folklór Šariša, mládežnícka a dospelá časť súboru prezentuje aj Zemplín, Abov a Zamagurie, \" doplnila Kovalčiková.
Súbor sa prezentuje programami, ktoré sú temperamentné, humorné, s istou mierou divadelného predstavenia, scénickej štylizácie tak, aby ukázal nielen zvyky, ale aj pocity, postoje a dobré či zlé vlastnosti obyvateľov východného Slovenska. Od roku 2002 má súbor aj mužskú spevácku skupinu s írečitým názvom Uľej a od minulého roka aj ženskú spevácku skupinu.
Súbor sa viackrát predstavil nielen v Prešove, ale Slovensko prezentoval aj počas 28 svetových festivalov organizovaných pod záštitou UNESCO spolu v 14 krajinách Európy a Ázie. V roku 2004 vydala Rozmarija svoj prvý detský hudobný CD a MC nosič s názvom Rozmarija...jak še prekrašňe rozvija. V roku 2006 nahrala mužská spevácka skupina Uľej a ženská spevácka skupina svoj prvý CD nosič - Aľe preto špivam, bi še žaľu pozbul..
 

Vyberte región